Frede står klar med gode råd: Værksted er åbent for alle

Slesvigske Vognsamling på Simmerstedvej har to aftener om ugen åbent i Det Nye Træværksted, hvor Frede Poulsen hjælper brugerne med deres håndværksprojekter.

 

Haderslev: Nogle kommer for at få høvlet et stykke træ, andre for at dreje en figur eller et bordben. Der bliver lavet billedrammer og brætspil. Sågar et vildmarksbad er det blevet til. Det er kun fantasien, der sætter grænser for de projekter, folk kommer med.

Den 1. februar blev Frede Poulsen fastansat som ansvarlig for Det Nye Træværksted på Slesvigske Vognsamling på Simmerstedvej 1. Her står han klar til at hjælpe Haderslevs borgere med deres mange forskellige hobbyprojekter.

Frede blev uddannet møbelarkitekt ved arkitektskolen i Aarhus i 1999 og arbejdede som arkitekt i nogle år, inden han gik i lære som møbelsnedker, hvilket han afsluttede i 2006. Det, der rigtig interesserer ham, er kombinationen af smukt design og det gode håndværk. Blandt de steder, Frede tidligere har arbejdet, er den historiske virksomhed Marcussen & Søn i Aabenraa, der er kendt for kvaliteten af sine orgler til kirker i ind- og udland. Det er således ikke nyt for Frede at arbejde et sted, hvor godt håndværk og historie går hånd i hånd, som det gør i værkstederne på Vognsamlingen.

– Det er altid sjovt og spændende at se, hvilke projekter folk kommer med. Det er fedt at kunne hjælpe og se folk lykkes med deres projekter. Der er altid stor taknemmelighed, når man har hjulpet nogen, siger Frede.

En af dem, der bruger Det Nye Træværksted, er Kurt Madsen. Hans projekt er nedslibning og maling af en bænk. Den er også historisk, fortæller han, og peger på et stempel, der viser, at bænken oprindelig er lavet af indsatte hos Kriminalforsorgen Sønderjylland.

– Den skal være lysegrøn, har hun sagt, fortæller Kurt Madsen og afslører således, at han har nøje instruktioner med hjemmefra. Han stammer fra et snedkerhjem, men har selv arbejdet på kontor i HK.

Værkstederne på Slesvigske Vognsamling huser også Historie Haderslevs bevaringsværksted, hvor en gruppe pensionister restaurerer samlingens vogne og udfører andre opgaver, der kræver kendskab til gamle håndværksteknikker. Det er om onsdagen, og dem tager Frede sig også af. Når værkstederne er lukkede, gælder det vognsamlingens museumsudstillinger.

Frede er vokset op på Djursland, men har boet i Haderslev siden 1999. Her er hans tre børn vokset op, og hans kone arbejder i kommunens sprogcenter.

 

Fakta: Det Nye Træværksted er åbent tirsdag og torsdag fra 16 til 20.30. Det koster 20 kroner per gang. Et titurskort koster 160 kroner og et årskort koster 500 kroner.

Billedtekst: Frede (t.h.) og Kurt Madsen (t.v.) lægger slagplan for behandling af Kurts gamle bænk.