Arrangementer

Indlæser Begivenheder
Denne begivenhed er allerede afholdt.

Dette efterår markerer 80-året for jødeaktionen mod de danske jøder, hvor den tyske besættelsesmagt iværksatte interneringen af landets jødiske befolkning. Langt de fleste af landets jøder formåede at flygte til Sverige og dermed undgå samme skæbne som millioner af europæiske trosfæller. Der var dog også danske jøder, der ikke overlevede et ophold i en kz-lejr. Disse og andre ofre for nazismens forbrydelser er det muligt at mindes med de såkaldte snublesten. Også her i Haderslev var der ofre for nazismens forbrydelser, der har fortjent at blive mindet.

 

Du er måske stødt på/snublet over små forgyldte mindeplader, de såkaldte Stolpersteine, i fortovet, når du har været på ferie i Berlin eller i andre tyske byer. Måske er du stoppet op og har læst indskriften og gjort dig tanker om, hvem denne person mon var og hvilken skæbne personen fik. Projektet med Stolpersteine eller snublesten er et tysk kunstprojekt af kunstneren Gunter Demnig og skal gøre nazismens ofre mere synlige i gadebilledet og dermed også husket. Projektet startede som et mindeprojekt for ofrene for Holocaust, men er siden blevet udvidet til at omfatte alle ofre for nazismens forbrydelser. Kunstprojektet har i dag spredt sig til hele Europa. De første sten blev nedsat i København, men siden har projektet også spredt sig til bl.a. Fyn. 

 

Snublestensprojektet er et meget konkret og bynært projekt idet en forgyldt brosten – snublesten – nedsættes i fortovet foran den sidst kendte adresse for offeret. På denne snublesten er udover personens navn også fødsels- og hvis dette vides – dødsdato indgraveret. Dermed bliver nazismens ofre tydeliggjort i bybilledet og forhåbentlig kan disse snublesten hjælpe med til at nazismens forbrydelser ikke bliver glemt og vække stof til eftertanke hos de forbipasserende.  

 

Torsdag den 2. november fortæller stadsarkivar Johnny Wøllekær historien bag projektet og beretter om processen for at få nedsat de snublesten, som i dag kan findes i Odense. Han vil også fortælle om, hvordan man gennem snublestenene kan formidle ofrenes historie.

Billetpris: 75 kr. inkl. kaffe/te og lidt sødt 

Billetter kan også købes i døren 

Tilmelding: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/hfbpyzq8aw eller i døren.